2023 10 30 studenten aventusStudenten van Aventus presenteren menukaartElke woensdagmiddag komt een groep 2e jaars social work studenten van Aventus bij het meldpunt discriminatrie in Deventer. Hier leren ze alles omtrent discriminatie, inclusie en diversiteit. Ook zetten ze zich op diverse manieren in voor de verschillende doelgroepen.
In het kader van de week van de toegankelijkheid kregen de studenten de opdracht om iets te bedenken dat aandacht vraagt voor mensen met een beperking. Een ruim begrip maar een groepje van 6 studenten had snel de groep blinden en slechtzienden in gedachten. Het idee ontstond om menukaarten van restaurants toegankelijk te maken voor blinden/slechtzienden. Om dit te realiseren hebben Ilse, Erik, Nigel, Esmee, Salima en Lynne de hulp van stichting Fooruit ingeschakeld.
Bij stichting Fooruit hebben ze veel informatie gekregen over de obstakels waar mensen met een visuele beperking tegenaan lopen. Al snel werd duidelijk dat de menukaarten omzetten in braille niet echt zou helpen. De meeste mensen verliezen hun zicht geleidelijk en leren hierom nooit braille lezen.
Me de verkregen informatie gingen ze aan de slag. Restaurant Goesting urban bistro wilde hun menukaart wel uitlenen voor dit doel.
De studenten over hun aanpak.
"We hebben allerlei informatie gekregen over lettertypes en kleuren die meer geschikt zijn voor mensen die slecht zien. Verder hebben we geleerd over de voorleesapp. Deze app wordt door blinden/slechtzienden gebruikt om stukken tekst voor te lezen.
Daar komen soms nog wel wat problemen bij kijken. Bij menukaarten bijvoorbeeld. Die zijn vaak in kolommen geschreven. De voorleesapp kan dat niet op de juiste manier verwerken waardoor eerst de kolom met alle gerechten word voorgelezen en daarna pas de kolom met de prijzen.
Afbeeldingen zijn uit de achtergrond verwijderd, de lettertypes zijn groter en in een duidelijke fond veranderd en de kolommen zijn veranderd in regels. Hierna zijn ze uitgeprint en geplastificeerd.
We hebben de voorleesapp getest op de kaart en dit werkt prima. "

25 oktober hadden de studenten een afspraak bij Goesting om de aangepaste menukaart af te geven. Ook Helmi Lever van stichting Fooruit was hierbij aanwezig. Onder het genot van een drankje vertelden ze hier wat ze precies hadden aangepast. Er werd geconcentreerd geluisterd en de reacties waren behoorlijk positief. Aan het einde werd de menukaart officieel overhandigd en zat dit project erop voor de studenten.