De ontvangst was goed geregeld: er was drinken en een stukje lekkere zelfgemaakte (Clemens!) taart.

In de opening geeft Helmi (coördinator van Fooruit) aan dat het hoorcafé al een aantal jaren bestaat met als doel om informatie uit te wisselen en mensen te ontmoeten. Helmi meldt dat Fooruit zich inzet voor mensen met een beperking. Zij geeft aan dat er altijd wel behoefte is aan vrijwilligers en mensen die ideeën hebben voor projecten.

De middag wordt verder bijgewoond door 5 studenten die een semester doventolk doen naast hun vaste studie. Door mee te doen, hopen zij meer inzicht te krijgen in mensen met een hoorbeperking.

Voor deze middag is Inge Ikink uitgenodigd. Zij is o.a. biografisch coach. In haar werk gaat zij met mensen in gesprek over hun leven aan de hand van een vraag die iemand heeft over zijn of haar leven (biografiek).

Biografiek is een combinatie van biografie (levensverhaal schrijven) en het stellen van vragen om naar de grote gebeurtenissen in het leven te kijken en te luisteren met aandacht. Door (terug) te kijken naar het leven kan iemand zicht krijgen op patronen en samenhangende thema’s, waardoor iemands zelfkennis en levenswijsheid groeit. Het gaat hierbij niet zozeer om direct antwoorden te vinden, maar om een tijdje te leven met de vragen, waardoor verder gezocht wordt. Het onderzoeken en bevragen van het proces van het leven.

Hiervoor is een bepaalde grondhouding tegenover het verleden belangrijk. Wat hierin niet werkt is dat iemand zichzelf als slachtoffer ziet of als schuldige of juist trots is op al het bereikte of het leven zien als product van toevalligheden. Wat wel werkt is jezelf zien als auteur van je eigen levensverhaal, het leven zien als een werkstuk waarvan jezelf de maker bent, zonder op bijvoorbeeld de schuldvraag in te gaan. Gebeurtenissen en omstandigheden zijn dan geen toevalligheden meer, maar vertonen een samenhang die met de persoon te maken heeft.

Na deze inleiding kregen we van Inge 4 vragen mee om in tweetallen uit te wisselen:

1. Waar kom ik vandaan?
2. Waar sta ik nu?
3. Waar ga ik naartoe?
4. Wat is mijn wijsheid?

Dit hebben we om beurten 5 minuten gedaan en de ervaring was positief. Het maakte dat er geluisterd en doorgevraagd werd. Hier en daar ontstonden inzichten. Het gaf ons een eerste indruk van de biografiek.

Na de afsluiting, waarin Inge werd bedankt, is er nog een tijdje nagepraat en informatie uitgewisseld. De studenten geven aan dat ze het leerzaam hebben gevonden.

Wilt u de volledige tekst van de lezing klik dan hier om dit als pdf te downloaden.