iedereen actiefEind 2022 heeft Iedereen Actief een pagina met informatie over Deventer Zonder Drempels geplaatst in Het Deventer Nieuws.
De teksten uit de artikelen staan hieronder:

 

DEVENTER ZONDER DREMPELS

Deventer wil een inclusieve, toegankelijke gemeente zijn. Zonder drempels, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Een gemeente waarin iedereen naar vermogen mee kan doen en mee bepalen. Ongeacht culturele achtergrond, genderidentiteit, beperking, leeftijd, afkomst, kwetsbaarheid, geletterdheid en/of inkomen.
Waarin mensen elkaar versterken. Dan wordt Deventer een leefbare en vitale gemeente met een plek voor iedereen.
Onder de noemer ‘Iedereen Actief’ werken de Gemeente Deventer, de Deventer Sportploeg, Fooruit. Kunstcircuit Deventer en inmiddels ook MKB-Deventer aan een Deventer zonder drempels!
Er is heel veel gebeurd in het afgelopen jaar.
Op deze laatste pagina van 2022 een heel kleine- en zeker niet complete- terugblik.

Iedereen doet mee!

2022 12 Pagina 11 Het Deventer NieuwsVoor mensen met een beperking of een chronische ziekte (en hun mantelzorgers) is het soms behoorlijk lastig om de juiste voorziening, hulp of informatie te krijgen. Of contact te leggen met mensen die - ongeveer - in hetzelfde schuitje zitten. Dan kan Fooruit helpen. Fooruit is een belangenorganisatie, die actief is met en voor mensen met een beperking en/of chronische ziekte.
"Een toegankelijk Deventer is een verantwoordelijkheid van ons allemaal!" Dat is de stellige overtuiging van wethouder Rob de Geest (die onder andere Welzijn, Gezondheid en Integratie én Sport in zijn portefeuille heeft). Hij tekende in oktober 2021 namens de gemeente Deventer het Manifest "Iedereen doet mee!" en was bij verschillende activiteiten betrokken in het afgelopen jaar.

Deventer sportploeg

Met maar liefst 23 gouden, 24 zilveren en 18 bronzen medailles komen de sporters van de Deventer Sportploeg in juni terug van de Special Olympics in Twente. Eindelijk mochten ze weer meedoen aan wedstrijden en zich meten met andere sporters met een verstandelijke beperking uit Nederland. Wat een heerlijk weekend!

MKB Toegankelijk, Deventer zonder Drempels en Ongehinderd

werken samen om zoveel mogelijk drempels weg te nemen zodat iedereen in Deventer zich welkom voelt.
100 Ondernemers kunnen hun locatie laten testen door professionele testers van Ongehinderd. Zij brengen een gedegen advies uit voor eventuele verbeteringen. Er zijn al certificaten voor Goud, Zilver en Brons uitgedeeld. De keuring wordt betaald door de gemeente Deventer en het MKB.

Werkplaats 31@

Niet iedereen kan makkelijk bij een bedrijf of organisatie aan het werk;
sommige mensen hebben daarbij een steuntje in de rug nodig. Deventer kent verschillende bedrijven die mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt graag een fijne werkplek bieden. Werkplaats 31@ is daar een mooi voorbeeld van. Er is van alles te doen. Van hout bewerken tot lassen, van schoonmaakklussen in de buurt tot helpen op de boerderij bij de buren.
Het gaat er vooral om dat mensen doen wat bij ze past; dat maakt ze enthousiast om aan het werk te gaan!

Kunstcircuit Deventer

Bij een inclusieve samenleving hoort dat ook cultuuractiviteiten toegankelijk zijn voor mensen met en zonder beperking. Daar komt langzamerhand steeds meer aandacht voor. Samen met Kunstcircuit Deventer zoeken we naar mogelijkheden om (amateur)
cultuuractiviteiten toegankelijk te maken voor mensen met en zonder beperking. Een mooi voorbeeld daarvan is Theater Onbeperkt. Daar is iedereen welkom en dat leidt tot heel bijzondere voorstellingen waarbij ook het publiek aan het denken wordt gezet.

Deventer zonder drempels in de komende jaren

We zijn er nog lang niet, maar we zijn wel goed op weg! Deventer zonder drempels gaat de komende jaren verder met het wegnemen van drempels.
Daarbij gaan we nog meer de verbindingen zoeken met het onderwijs en zorgorganisaties. Ook in 2023 houden wij u op de hoogte!