Foto van activiteiten tijdens een eerder Sport, beweeg en cultuurpleinFoto van activiteiten tijdens een eerder Sport, beweeg en cultuurplein

Op het Sport-, beweeg- en cultuurplein komt alles samen. Ontmoeten, sporten, bewegen, cultuur, bewustwording, informatie, kennismaken en uitproberen. Voor iedereen met en zonder beperking.
Na een lange periode van Coronamaatregelen mag het plein eindelijk weer open in de voorjaarsvakantie. Dan kan iedereen op het sportieve en creatieve plein activiteiten en sporten uitproberen, op weg naar een Deventer zonder drempels!

Deventer wil een inclusieve gemeente zijn. Zonder drempels, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Een gemeente waarin iedereen naar vermogen mee kan doen en mee bepalen. Ongeacht culturele achtergrond, genderidentiteit, beperking, leeftijd, afkomst, kwetsbaarheid, geletterdheid en/of, inkomen.

Stichting Fooruit, Stichting Deventer Sportploeg, Kunstcircuit Deventer en de gemeente Deventer namen het initiatief om deze gedeelde verantwoordelijkheid op te pakken. Samen met een groot aantal organisaties, verenigingen en politieke partijen ondertekenden zij het manifest ‘Iedereen doet mee!’. Daarmee committeren zij zich aan de boodschap van het VN-Verdrag Handicap.
Op het plein kunnen organisaties het manifest ondertekenen. ‘We hebben vorig jaar al een flink aantal handtekeningen verzameld’, vertelt Kees van Hoof, voorzitter van de Deventer Sportploeg en mede-initiatiefnemer van Deventer zonder drempels. ‘Maar we hopen natuurlijk dat meer organisaties het manifest komen ondertekenen. Want alleen als we samenwerken komt een Deventer zonder drempels binnen handbereik.’

Toegankelijkheid

Aan toegankelijkheid wordt ook aandacht besteed. Wat is toegankelijkheid eigenlijk?
‘Toegankelijkheid heeft met heel veel dingen te maken’, aldus Kees van Hoof. ‘Niet alleen met aandacht voor fysieke toegankelijkheid zoals deuren, drempels, trappen, enz., maar ook voor passende activiteiten zodat echt iedereen mee kan doen en zich welkom voelt. Ook toegang tot toegankelijke (digitale) informatie is belangrijk.

Speciaal opgeleide toegankelijkheidsambassadeurs gaan op de locaties de toegankelijkheid beoordelen.

Kom voor een leuke middag naar het plein, ontdek en doe mee!
Beide middagen zijn vooral ook bedoeld om samen te zijn en leuke dingen te doen. Op het plein staat de Sportcarrousel, waarin iedereen allerlei sporten en beweegactiviteiten kunt uitproberen die een aanbod hebben voor aangepast sporten. En er zijn leuke culturele activiteiten zoals dans, muziek en karaoke. Het cultuuraanbod verschilt per middag. Kees van Hoof: ‘Bij de Scheg komt Rapper Manke en geven de Zingende badmutsen acte de préséance. Gastheer SVOD laat bij Kei 13 musical/dance zien, er is karaoke en de groep Vrouwen voor elkaar komt dansworkshops geven. Kortom: allemaal goede redenen om een kijkje te komen nemen en lekker mee te doen!’
Woensdag 23 februari in De Scheg en donderdag 24 februari (van 12.00 tot 16.00 uur) bij Kei 13 is iedereen van harte welkom. De toegang is gratis.