hardenberg 01Toegankelijke speeltuin in HardenbergDeventer wil een inclusieve, toegankelijke gemeente zijn. Zonder drempels, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin. Een gemeente waarin iedereen naar vermogen mee kan doen en mee bepalen. Natuurlijk zijn er veel mensen en organisaties in Deventer die daarover veel kennis hebben, maar het is ook goed om kennis uit te wisselen. Wat is er dan beter dan een bezoek te brengen aan een gemeente die een paar jaar geleden de titel ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’ heeft verdiend? Op een zonnige dinsdag gaat een flinke groep Deventenaren die betrokken is bij Iedereen Actief op bezoek in Hardenberg. Met presentaties en bezoeken aan toegankelijke locaties wordt het een interessante dag voor beide gemeenten.

Wethouder Mary Looman heet de gasten uit Deventer welkom en na een voorstelrondje volgt een aantal presentaties. Arjan Breukelman, bij de gemeente de ambassadeur voor een inclusieve samenleving, legt uit wat Hardenberg zoal heeft gedaan om de titel ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’ te verdienen. De Werkgroep inclusieve samenleving, met daarin mensen uit de gemeenteraad, de ambtelijke organisatie, Platform Inclusief Gemeente Hardenberg en de Participatieraad heeft een grote rol gespeeld en is nog steeds actief.

Met de slogan ‘Hardenberg met z’n allen, heel gewoon’ laten ze aan iedereen zien en horen dat Hardenberg een inclusieve gemeente is en wil zijn. Dat wordt mede bereikt door al aan de voorkant van nieuwe trajecten ervaringsdeskundigen mee te laten denken en kijken.

Kees van Hoof en paralympisch sporter Erwin te Boekhorst vertellen hoe in Deventer het inclusief sporten zich heeft ontwikkeld en wat daarvoor is gedaan. Hardenberg is daar zeer in geïnteresseerd, want op het gebied van inclusief sporten, valt er nog wel wat te winnen.

Bezoek zwembad, sporthal en speelplek

Na een korte uitleg van Henk Meyerink van het Platform Inclusief gemeente Hardenberg over de bouw van het zwembad en de sporthal en het meedenken over de toegankelijkheid daarvan. In het zwembad zijn speciale, ruime kleedkamers en kun je met een trap tot op de bodem van het zwembad komen. Ook met het publiek is rekening gehouden; de tribune is deels doorzichtig, zodat iedereen het zwembad goed kan zien.  de sporthal zijn ruime kleedkamers en overal zijn de deuren zo breed dat een sportrolstoel er probleemloos door kan.

hardenberg 03Foto van toegankelijk zwebadhardenberg 04Uitleg in de kleedkamer

Inclusieve speelplek in Dedemsvaart

hardenberg 02Met z'n tweeën van de glijbaanNa de lunch brengt het hele gezelschap ook nog een bezoek aan een spiksplinternieuwe, toegankelijke natuurspeelplek in Dedemsvaart.
Een prachtige, inclusieve natuurspeelplek cadeau. Wie wil dat nou niet? Rick Brink valt die eer te beurt als hij afscheid neemt van de gemeenteraad in Hardenberg om minister van Hoveniersbedrijf Anno 2000 heeft de natuurspeelplek, in samenwerking met Ity Busstra van de Kleine Tuinman, kinderen en ouders, ontworpen. En het resultaat is een feest voor het oog, maar vooral ook een feest om in te spelen!

Simpel

Bevlogen ontwerper Anno Kuildersma legt uit waar hij allemaal rekening mee heeft gehouden. ‘We hebben meer verharding gebruikt dan we anders doen’, legt hij uit. ‘Bijvoorbeeld rondom de waterpomp en de picknickbank. Zo kun je er ook makkelijk komen met een rolstoel. De glijbaan is ook te bereiken met een rolstoel en we hebben er een lange uitglijsectie aan gemaakt. Zo blijft een kind op de glijbaan en valt niet in het zand.’

Zinvolle dag

Aan het eind van de dag kan iedereen tevreden terug kijken op een zinvolle dag. Kees van Hoof (Iedereen Actief) vat het bezoek samen. ‘Wat fijn om een kijkje in de keuken te nemen van een andere gemeente die zich ook bezig houdt met een inclusieve samenleving. Wij hebben nieuwe dingen gezien, maar ook de mensen uit Hardenberg kunnen meenemen in wat we in Deventer doen. Kennis en ervaringen delen maakt dat je weer een stap verder kunt zetten.’