Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Fooruit-nieuws - nummer 1 in 2023

Fooruit-nieuws - nummer 1 in 2023

Nieuwsbrief‍ februari 2023

Beste Bezoeker ‍‍,

Je hebt zojuist onze nieuwsbrief geopend. Leuk dat je even de tijd neemt om nieuws en informatie te lezen.
In deze nieuwsbrief stelt onze nieuwe voorzitter zich voor.

We zijn er trots op dat we alle beschikbare dagen weer hebben gevuld om naar de basisscholen te gaan met het voorlichtingsprogramma.

En verder hebben we weer een groot aantal handige tips voor je.
Het zijn weer interessante onderwerpen die we graag met jullie delen.


Onze nieuwe voorzitter Chris van Hoeve stelt zich voor

chris voorzitte fooruitChris van Hoeve - Voorzitter van FooruitSinds 1 januari van dit jaar ben ik de voorzitter van het bestuur van Fooruit.
Graag stel ik me zelf voor. Eerst maar eens wat droge feiten

Naam: Chris van Hoeve
Geboortejaar: 1962
Woonplaats: Deventer
Werk: gemeente Nijkerk, directeur bedrijfsvoering.
Laatst gelezen boek: De Vergelding van Jan Brokken (echt een aanrader).
Kinderen: 2 dochters en mijn lief heeft twee zoons.

Groot gegroeid in Den Haag ben ik via Leiden, Rotterdam en Terwolde een jaar of 10 geleden in Deventer terecht gekomen. Naast studie, werk en gezin ben ik altijd maatschappelijk actief geweest. In de politiek, als coach van het volleybalteam van mijn dochters en bestuurslid van diverse stichtingen. Beetje met de paplepel ingegoten gekregen dat je ook wat hoort te doen voor de samenleving. En dat laatste heeft zich bij mij vertaald in verbondenheid met kwetsbare groepen. Kwetsbaar omdat iemand geen werk heeft, vanwege maatschappelijke positie, gezondheid of geaardheid. Dit uit de overtuiging dat de samenleving uit ons allemaal bestaat. Heeft voor mij van alles te maken met een eerlijke verdeling van kennis, macht en inkomen. Dat noemen we tegenwoordig een inclusieve samenleving met oog voor diversiteit. Vind ik wat deftig klinken, ik zeg: iedereen doet er toe, iedereen doet mee en we zijn er voor elkaar.

Mijn werkzame leven heb ik grotendeels besteed aan het werken voor de publieke zaak. Meestal bij gemeenten. Een tijd lang als interimmanager en projectleider waardoor ik kwam helpen als er een probleem was of gewoon in dienst bij een gemeente. Zo’n beetje in alle provincies (behalve Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe) heb ik wel gewerkt

Halverwege vorig jaar kwam ik in contact met Helmi en Pauline. Na wat prettige kennismakingsgesprekken had ik een goed beeld gekregen: Fooruit is een stichting die de moeite waard is. Blijkbaar hadden Helmi en Pauline het idee dat ik wat zou kunnen betekenen. En zo is het gekomen. Begonnen als bestuurslid en dan nu het stokje overgenomen van Pauline.

Ik heb er zin in. Jammer dat het gezamenlijke diner in januari niet doorging. Zou na de Coronaperiode een mooie activiteit zijn en een goede start van het seizoen. Het was een mooie gelegenheid om kennis te maken met de vrijwilligers van Fooruit. Maar wat in het vat zit…..



Activiteiten‍

"Fooruit met een handicap"  naar de basisscholen

We zijn heel blij dat we met onze vrijwilligers van het project "Fooruit met een handicap" ook in de 2e helft van het schooljaar weer naar de scholen gaan

Heb jij zelf een school in gedachte waar wij ook langs mogen komen? Geef dat dan aan ons door. Dan kunnen we een afspraak met die school maken voor in het nieuwe schooljaar.

Kijk voor data waarop wij naar de scholen gaan op onze website in de agenda.

Of klik direct op deze link.


Wordt jij onze extra hulp bij transport en op- en afbouw bij het scholenproject? (Vrijwilligersvacature)‍

Voor ons scholenproject zijn wij op zoek naar één of meer enthousiaste vrijwilligers.
Wat wij je vragen is om een aantal keren per jaar te zorgen voor het transport van het demomateriaal naar de scholen en dit daar dan klaar te zetten voor de vrijwilligers die de demo's geven. Na afloop moet het weer worden afgebroken en teruggebracht naar de garage waar het ligt opgeslagen.
Het gaat om donderdagochtenden met een maximale frequentie van 2x per maand.
Het materiaal staat al in de garage in een aanhanger klaar.
Ben je in het bezit van een auto met trekhaak dan is dat handig maar niet noodzakelijk.
Per project ochtend kijken we wie de aanhanger meeneemt.
Lijkt het je leuk om ons enthousiaste team vrijwilligers te ondersteunen?
Meld je dan aan via het contactformulier op onze website of telefonisch  op maandag en woensdag tussen 10.00 en 16.00 uur.
Langskomen mag natuurlijk ook.‍


Nieuws

Waar kun je stemmen en hoe toegankelijk is het daar?

Op 15 maart 2023 worden de Provinciale Staten-, waterschaps-, eilandsraadslogo waar is mijn stemlokaal- en kiescollegeverkiezingen gehouden. In 345 (bijzondere) gemeenten mogen kiezers naar de stembus. Maar waar mogen ze stemmen?
Het platform 'Waar is mijn stemlokaal' helpt kiezers om een stembureau te vinden. Je kan daar bijvoorbeeld als blinden of slechtzienden vinden waar een stemmal aanwezig is.  
Stembureaus kunnen op de website van het platform via een kaart en overzichtslijst gezocht worden.
Voor algemene informatie over de verkiezingen kun je terecht op elkestemtelt.nl van de Rijksoverheid. Ook bij de Kiesraad kun je meer informatie over verkiezingen vinden.

Toegankelijkheid
Het platform 'Waar is mijn stemlokaal?'probeert zo goed mogelijk informatie over de toegankelijkheid van stembureaus te verzamelen en weer te geven. Ook maken ze de website zelf zo toegankelijk mogelijk. Op de pagina 'Wat is er bij verkiezingen geregeld voor kiezers met een beperking?' van de Rijksoverheid kun je meer informatie vinden. Je kunt ook dit PDF document bekijken.


De Test Case scootmobieltest

Klik op de afbeelding om naar de website van BNN-Vara te gaanHet programma Kassa heeft in Deventer opnamen gemaakt voor De Test Case scootmobieltest. Het doel was om aan te tonen hoe veilig de scootmobielen anno 2023 zijn. Samen met leden van scootmobielvereniging De Stokvisrijders uit Deventer is op de oefenbaan bij Humanitas in verschillende verkeerssituaties de stabiliteit en remweg van zowel de driewielers als de vierwielers getest. Bekijk hier het TV-programma.

 

Bekijk het artikel op de website van BNN-Vara.

Klik hieronder om het filmpje direct te starten.

 


;

Reizen met Valys wordt duurder

Fooruit Valys pasRijd je wel eens met Valys? Dan weet je dat je voor elke rit ook een eigen bijdrage betaald. Tot eind januari 2023 was dat €0,20 per kilometer.
 Met ingang van 1 februari 2023 wordt de eigen bijdrage verhoogd naar €0,22 per kilometer. Deze verhoging geldt alleen voor de kilometers die je reist binnen je PKB (Persoonlijk KilometerBudget). De eigen bijdrage voor reiskilometers wanneer je buiten budget reist is vanaf 1 februari 2023: €1,53 per kilometer.
 
 Valys is een collectief vervoerssysteem voor mensen die niet geheel (meer) zelfstandig met het OV kunnen reizen. De eigen bijdrage van Valys is sinds 2013 gelijk gebleven terwijl de kosten voor een kaartje in het OV gestegen zijn. Door de verhoging van de eigen bijdrage komen de kosten voor een Valysreis meer in lijn met de kosten voor een OV-reis.


Lees meer

Verbod op discriminatie om handicap of seksualiteit toegevoegd aan grondwet

RegenboogvlagDiscriminatie op grond van handicap of seksuele gerichtheid is voortaan expliciet verboden. De Eerste Kamer stemde vandaag in met een initiatiefwijziging van artikel 1 van de grondwet.
In een interview met de NOS reageert D66-Tweede Kamerlid Hammelburg, die de wet heeft helpen verdedigen in de Eerste Kamer : "Je mag deze dag met recht historisch noemen".
"Een beperking, of op wie je verliefd wordt, mogen nooit reden zijn te worden buitengesloten", zegt PvdA'er
De Hoop. Bromet van GroenLinks noemt het "een belangrijke stap voorwaarts in het bestrijden van discriminatie".Naast deze drie partijen stemden ook VVD, CDA, SP, ChristenUnie, PvdD, 50Plus, Fractie-Otten en de OSF voor.
De SGP, PVV, FvD, Fractie-Nanninga en Fractie-Frentrop waren tegen.Voor iedereen met een handicap of beperking is dit dus heel goed nieuws. Deze groep krijgt hierdoor meer bescherming en kan zich makkelijker in de maatschappij vormen. Afwijzing bij een sollicitatie omdat iemand een handicap heeft mag dus nu ook echt niet meer.


Lees het hele artikel op NOS,nl



Handige apps‍

Visitaal Chat

visitaal logovisitaal logoVisitaal Chat In Nederland wonen een half miljoen mensen met een (licht) verstandelijke beperking die moeite hebben met lezen en schrijven. Mensen die dus niet zoals ‘de rest’ WhatsApp kan gebruiken. Daar is gelukkig een Nederlands alternatief voor, Visitaal Chat is een gratis chat-app waarmee je Visitaal-pictogrammen, emoji’s en foto’s naar elkaar kunt sturen. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking kunnen hiermee zelfstandig simpele berichten met versturen. Zo blijven ze in contact met hun ouders, familie, vrienden, klasgenoten, collega’s en begeleiders. Visitaal Chat is samen met cliënten, begeleiders en specialisten van de Rijswijkse zorginstelling Middin ontwikkeld voor mensen met een communicatieve beperking. De app stelt mensen in staat om elkaar vragen te stellen, af te spreken of iemand een schouderklopje te geven. Maar je kunt ook gevoelens van teleurstelling, woede, verdriet en frustratie met elkaar te delen.


Lees meer

Tips om er even uit te zijn

Bos- en heidetocht met De Heideslak op de Sallandse Heuvelrug

staatsbosbeheer de heideslak Staatsbosbeheer rijdt op de Sallandse Heuvelrug met electrocar De Heideslak.
Een heerlijke ontspannen manier om het bos en heide in dat gebied te bezoeken als je minder goed ter been bent.
Stap bij de gids in electrocar de Heideslak en geniet comfortabel van de Sallandse natuur. Vanaf uitzichtpunt Noetselerberg heb je weids zicht over de glooiende heidevelden.

 Deze informatie is overgenomen van de website van Staats BosBeheer in 2023.

 


De Groene Wens Boot in de Weerribben-Wierden

logo stichting groene wensbootDe Groene Wens Boot is een fluisterboot speciaal gebouwd voor mensen met een beperking, die samen met hun vrienden of familie willen genieten van de natuur in Nationaal Park de Weerribben-Wieden. De Groene Wens Boot heeft een goede verwarming en vaart - behoudens extreme weersomstandigheden - elk jaar van 15 maart tot 15 november.
De boot is geschikt voor maximaal 10 personen en 2 rolstoelen.De boot wordt (met ervaren schipper) gehuurd voor 175 euro voor een dag.


Meer informatie vindt u op de website van De Groene Wens Boot

 



Eind 2022 is de Weggeefwinkel in Deventer gestopt

​Het was een moeilijke dag voor de vrijwilligers van de Weggeefwinkel in Deventer. Na meer dan 25 jaar was het tijd om te stoppen. Dit was niet alleen het einde van een tijdperk, maar ook het einde van een steunpunt voor velen in Deventer en omgeving.

De Weggeefwinkel begon als een initiatief van Duco Saadhoff en Gerrie Bosman , die in 2017 overleed. Duco en zijn vrouw zagen de noodzaak van een winkel die kleding en huishoudelijke artikelen gratis beschikbaar stelde voor mensen die niet genoeg geld hadden. De Weggeefwinkel bleef een plaats waar mensen samenkwamen, vrijwilligers zich inzetten voor de gemeenschap en waar spullen die niet meer nodig waren een tweede leven kregen. Helaas ging de gezondheid van Duco achteruit en mede daardoor werd besloten de winkel niet voort te zetten.

De laatste tijd kwamen mensen bij de Weggeefwinkel om kleding en huishoudelijke apparaten en materialen  te vinden, zoals servies, borden, koelkasten en veel meer. De spullen werden aangeboden door anderen uit Deventer en omgeving en de ruimte werd beschikbaar gesteld door de gemeente. Ze zaten daar samen met de kledingbank en de speelgoedwinkel voor gratis speelgoed.


Als je nu spullen kwijt wil die nog goed zijn, neem dan contact op met House of Hope, een organisatie die hulp biedt aan mensen die het ook niet breed hebben.

De Weggeefwinkel zal altijd in het hart van de gemeenschap blijven, als een plaats waar mensen elkaar ontmoetten, samenwerkten en hulp boden aan degenen die het nodig hadden.
Duco heeft altijd met veel plezier en enthousiasme de winkel gerund. Hij wil langs deze weg dan ook iedereen die eraan heeft meegewerkt heel hartelijk danken voor de samenwerking.
Ook namens Fooruit danken wij Duco en de andere vrijwilligers voor hun jarenlange inzet.


Tot slot ...

We hopen dat je weer wat hebt gehad aan de informatie in deze nieuwsbrief.
Tot zover de informatie in deze nieuwsbrief.

Heb je zelf iets gezien dat je graag met ons wil delen zodat we het in een volgende nieuwsbrief kunnen opnemen? Laat het ons weten.

Als je onze nieuwsbrieven niet langer wil ontvangen dan kun je je afmelden via deze link.: Afmelden