Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Fooruit-nieuws - nummer 3 (oktober 2023)

Fooruit-nieuws - nummer 3 (oktober 2023)

Nieuwsbrief‍ oktober 2023

Beste Bezoeker ‍‍,

 

 Je hebt zojuist onze nieuwsbrief geopend. Leuk dat je even de tijd neemt om nieuws en informatie te lezen.
In deze nieuwsbrief blikken we terug op de viering van ons 20- jarig bestaan.
Informatie over toegankelijke stemlokalen in Deventer.
We hebben een verslag over de bijeenkomst voor kaarthouders van de WMO-taxi. Verder een nieuwtje over verbetering van de techniek in het klantcontactcentrum van de gemeente Deventer. En drie tips voor contactmomenten voor verschillende doelgroepen in de komende tijd.


Fooruit bestaat 20 jaar en dat is gevierd op 5 oktober‍

'Wow, ik krijg spierpijn in m'n armen van die rolstoel'

Kinderen op basisschool in deventer leren hoe het is om een beperking te hebben
Hoe zorg je voor meer begrip tussen kinderen met en zonder beperking? Door je in elkaars positie te verplaatsen. Zoals een parcours volgen in je basisschool, maar dan op krukken of in een rolstoel. ,,Hoe doen ze dit op Vogeleiland, met al die heuvels?"

Op krukken lopen. Dat is een kwestie van er tussen gaan staan en jezelf verplaatsen, toch? Niet helemaal. Op basisschool Adwaita in Deventer staan leerlingen er met opgetrokken schouders in. 'Pas op, in deze houding zet je spanning op je nek', waarschuwt een vrijwilliger die zelf slecht ter been is. ,,Daar krijg je hoofdpijn van." De truc is om buik en billen aan te spannen en schouders laag te houden. ,,Net een work-out dus."

De school is omgebouwd tot parcours. Leerlingen rijden er met rolstoelen over nagemaakte drempels, lopen met een blindegeleidestok langs ribbellijnen, stellen vragen aan mensen die slechthorend zijn of de longziekte COPD hebben. Ze mogen kunstbenen vasthouden, op krukken lopen en zien een blindegeleidehond.
Hersenstoornis.

Lees verder...

 


Toegankelijke stembureaus in Deventer en buitengebieden (22 november 2023) ‍


Woensdag 22 november 2023 worden de verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer.Deventer heeft hard gewerkt om alle stembureaus toegankelijk te maken voor iedereen.

De stembureaus in Deventer zijn alle rolstoeltoegankelijk. Daarnaast is het stembureau in sportcomplex De Scheg goed toegankelijk voor kiezers die bijvoorbeeld blind of slechtziend zijn. Voor hen is er een speciale stem-mal gemaakt: een hulpmiddel waarmee mensen met een visuele beperking zelfstandig en met behoud van het stemgeheim kunnen stemmen. Het is een speciale plaat met gaten die over het stembiljet wordt gelegd door een stembureau lid.

De soundbox met koptelefoon vertelt de blinde of slechtziende kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven, de kiezer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met potlood het gaatje inkleuren.

Kijk voor meer informatie op: https://www.deventer.nl/nieuws-en-nieuwsbrieven/deventer-nieuws/2023/10/3/stemmen-in-de-adelaarshorst-en-op-59-andere-plekken
en: https://www.deventer.nl/verkiezingen


Bijeenkomst PlusOV pashouders Deventer 11 oktober 2023

plusov logoPlusOV is de organisaties die de ritten voor het Wmo vervoer regelt.
Dit wordt voor 8 gemeentes in Gelderland en de gemeente Deventer gedaan.
De ritten worden uitgevoerd door verschillende taxibedrijven.

Deze bijeenkomst was speciaal voor de Deventer pashouders, omdat deze gemeente in Overijssel, net even andere regels heeft dan de gemeentes in Gelderland.
Helaas waren er maar 7 deelnemers terwijl er toch veel geklaagd wordt onder de pashouders.


Lees meer

Gemeente Deventer beter telefonisch bereikbaar voor doven en slechthorenden‍

Met Tolkcontact Teletolk zijn is de gemeente Deventer nu telefonisch bereikbaar voor doven, slechthorenden en inwoners met een spraakbeperking.
Met Tolkcontact Teletolk kunt u ze bellen in gebarentaal, spraak of tekst. Dit alles dankzij de inzet van tolken Nederlandse Gebarentaal en tekstbemiddelaars.
 
Hoe werkt het?
Op de gemeentelijk website deventer.nl/contact kun je kiezen tussen communiceren in Nederlandse Gebarentaal of in tekst. De gebarentolk of tekstbemiddelaar vertaalt het gesprek van gebaren of tekst naar gesproken Nederlands en terug. Zo kunt u met een hoor- of spraakbeperking zonder moeite en zonder extra kosten, contact met ons opnemen.‍


Contactdag voor doven en slechthorenden‍ op 4 november

Contactdag van de tichting Plots- en Laatdoven waar doven, slechthorenden en óók horenden van harte welkom zijn.
Zaterdag 4 november 2023 in het Postilionhotel in Deventer.

Tijdens de jaarlijkse contactdag faciliteert deze stichting een aantal interessant bijeenkomsten waarbij de nadruk wordt gelegd op contact met horenden en wat gehoorverlies voor plek neemt in hun leven. Alles natuurlijk voorzien van zowel schrijftolk als gebarentolk.
Kijk voor meer informatie op: https://www.stichtingplotsdoven.nl/activiteit/contactdag-2023‍


MS-contactbijeenkomst op 1 november‍

Zaterdagmiddag 11 november is er in Zorgcentrum Humanitas een bijeenkomst niseerd voor mensen met MS. Dit wordt georghaniseerd door de MS-vereniging Overijssel.
Onder het genot van een kopje koffie of thee en wat lekkers worden onderlingen ervaringen uitgewisseld.
Ook is het mogelijk dat er een spreker wordt uitgenodigd om iets te vertellen over verschillende disciplines.
Het is vooral een informeel samenzijn.‍

Aanmelden kna via mail aan: overijsselzuid@msvereniging.nl


Inloopspreekuur Tolkcontact (in Bilthoven)

tolkcontact logoHet bedrijf Berengroep stelt je graag op de hoogte van de inloopspreekuren van Tolkcontact. Mensen die vragen hebben over tolkvoorziening, tolkinzet, gebarentolken, schrijftolken, de Tolkcontact-app en andere onderwerpen die met tolken te maken hebben, kunnen in Bilthoven langskomen voor een gesprek in het Nederlands, Nederlandse Gebarentaal of Nederlands ondersteund met Gebaren. Want soms wil je gewoon praten met iemand tegenover je, in plaats van dat je een mail stuurt of (video)belt. 
Het eerstvolgende inloopspreekuur is op dinsdag 22 augustus van 10.00 tot 12.00 uur. De rest van het jaar zijn de inloopspreekuren op:
  • donderdag 16 november 10.00 – 12.00 uur
  • dinsdag 12 december 14.00 – 16.00 uur
Meer informatie over de inloopspreekuren staat hier: tolkcontact.nl/2023/01/17/inloopspreekuur-bij-tolkcontact


Binnenkort‍


MS-vereniging - Lotgenotencontact
11 november 2023 14:00 - 16:00 uur
Humanitas, Radboudlaan 1 in Deventer

Voorlichting "Fooruit met een handicap"
16 november 2023
Deze datum geven wij voorlichting op BS de Slingerbos in Diepenveen.

HOorcafé
17 november 2023 14:00 - 16:00 uur
Bibliotheek Deventer Stromarkt 18, Theaterzaal

Oogcafé
24 november 2023 14:00 - 16:00 uur
De Fermerie, Muggenplein 9 in Deventer


Tot slot ...

We hopen dat je weer wat hebt gehad aan de informatie in deze nieuwsbrief.
Tot zover de informatie in deze nieuwsbrief.

Heb je zelf iets gezien dat je graag met ons wil delen zodat we het in een volgende nieuwsbrief kunnen opnemen? Laat het ons weten.

 

Telefoon: (0570) 641795

E-mail: welkom@fooruit.nl

Als je onze nieuwsbrieven niet langer wil ontvangen dan kun je je afmelden via deze link.: Afmelden