Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Fooruit-nieuws - nummer 2 (juni 2023)

Fooruit-nieuws - nummer 2 (juni 2023)

Nieuwsbrief‍ juni 2023

Beste Bezoeker ‍‍,

Je hebt zojuist onze nieuwsbrief geopend. Leuk dat je even de tijd neemt om nieuws en informatie te lezen.
In deze nieuwsbrief stelt bestuurslid Henk zich voor.

We zijn er verder trots op dat we alle beschikbare dagen weer hebben gevuld om dit schooljaar naar de basisscholen te gaan met het voorlichtingsprogramma. En natuurlijk gaan we ook volgend jaar weer naar de scholen. Ben je als school geïnteresseerd in onze voorlichting? Neem dan gerust contact met ons op.

Ook hadden we 8 juni weer een mooie scootmobieltraining.

En verder hebben we handige tips voor je als je een dagje weg wil of op vakantie wil met een beperking of handicap. Ook hebben we weer een handige app gevonden.
Het zijn weer interessante onderwerpen die we graag met jullie delen.


Henk Grootenhuis (bestuur) stelt zich voor‍

Mijn naam is Henk Groothuis. Ben geboren op de Veluwe en kwam na de studie economie in Deventer terecht. En wel bij uitgeverij Kluwer. Dat was een 1981. Na deze eerste baan  rolde ik de wereld van de automatisering binnen. Gewerkt voor diverse bedrijven.
Rond de eeuwwisseling kreeg ik wat problemen met mijn ogen. Lange tijd ging dat nog wel redelijk goed, maar op een gegeven moment heb ik de bakens verzet. Aan de ene kant vond ik dat heel erg jammer maar het heeft mij uiteindelijk ook heel veel goeds gebracht. Zo heb ik een bijdrage mogen leveren aan de opbouw van Stichting Leergeld Deventer. Een stichting die zich inzet voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Dankzij stichting Leergeld kunnen die kinderen deelnemen aan sport, is er geld voor schoolreisjes, muzieklessen en kunnen ze op zwemles. Dankbaar werk voor een vrijwilligersorganisatie!
In de afgelopen twaalf jaar zat ik in de gemeenteraad voor het CDA. Het grootste deel van die periode als fractievoorzitter. Een hele boeiende en leerzame periode. Zo kom je er (pijnlijk) achter dat er vaak geen gemakkelijke oplossingen zijn voor ogenschijnlijk simpele problemen.
Wat me aanspreekt bij Fooruit is dat het een club is met gedreven en enthousiaste vrijwilligers. Mensen die zich inzetten voor de medemens. En aan dat goede werk hoop ik een bijdrage te kunnen leveren.


Scootmobieltraining "Op weg naar veilige mobiliteit" - 8 juni

Het was weer een ochtend vol leerzame momenten, van 9.30 uur tot 12.00 uur voor de deelnemers van de scootmobieltraining in Deventer. VVN (Veilig Verkeer Nederland), de gemeente Deventer, Stichting Fooruit  en scootmobielvereniging De Stokvisrijders organiseerden deze training om de gebruikers van een scootmobiel in de gemeente te ondersteunen bij het vergroten van hun veiligheid en vertrouwen op de weg. Met een combinatie van theoretische kennis en praktische oefeningen was het een onvergetelijke ervaring voor alle aanwezigen.

De ochtend begon met een warm welkomstwoord van wethouder Marcel Elferink, die de waarde van scootmobielen als een essentieel vervoermiddel voor velen benadrukte. Hij benadrukte ook het belang van veiligheid en het nemen van verantwoordelijkheid tijdens het gebruik van deze voertuigen. Hij moedigde de deelnemers aan om actief deel te nemen aan de training en het beste uit zichzelf te halen.

De theorieles vond plaats in de Taverne van Humanitas, waar de deelnemers uitleg kregen over de verkeersregels, verkeersborden en het belang van veilig rijden. Op de Jos Fleskes Scootmobieloefenbaan in het Godebaldpark werd de praktijk geoefend. De deskundige instructeur van VVN en de ergotherapeut zorgden ervoor dat iedereen de benodigde informatie kreeg om op een veilige en verantwoorde manier deel te nemen aan het verkeer.


Lees meer

Dagje uit of op vakantie met een beperking of handicap

gehandicaptenparkeerplaats
Het mooie weer is begonnen en de zomervakantie komt er weer aan.
Voor velen de tijd om er op uit te trekken.
Het is dan wel fijn als je ergens heen kunt waar men al heeft nagedacht over toegankelijkheid.
Hieronder een paar handige websites met tips en aanraders voor toegankelijke locaties en evenementen.

Uitstapjes voor mensen met een handicap - Dagje weg.nl

Evenementen voor inderen met en zonder handicap - Kidsproof.nl

Op vakantie met een beperking - Handicap.nl

En als je zelf een leuke bestemming weet, maar er niet zeker van bent of die wel toegankelijk is voor jouw beperking of handicap, kijk dan op de website of in de app van Ongehinderd.

 



Maandelijks abonnementstarief voor WMO wordt inkomensafhankelijke eigen bijdage

De regering neemt in 2025 volledig afscheid van het zogeheten abonnementstarief voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds de invoering in 2020 lopen de kosten bij gemeenten hoog op door de laagdrempelige voorzieningen op basis van de wet.

In plaats van het huidige abonnement met een bescheiden bijdrage, kiest het kabinet voor herinvoering van de oude eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen, zoals dagbesteding, hulpmiddelen en huishoudelijke hulp. Die eigen bijdrage van hulpbehoevenden wordt ook weer inkomensafhankelijk. Nu betaalt iedereen een vast bedrag van maximaal 19 euro per maand.


Lees meer

VraagApp

VraagApp logoVraagApp is een app voor je telefoon.
De app is ontwikkeld voor mensen die zelfstandig gaan wonen en graag zelf naar oplossingen voor vragen zoeken.
Je kan er vragen mee stellen aan vrijwilligers die het leuk vinden om vragen te beantwoorden.
Over heel veel onderwerpen.
Je hebt snel antwoord. Bijvoorbeeld:

Met welke rijst maak ik nasi?
Welke bus komt er bij de flat van mijn oma?
Wat moet ik met deze brief?

Het zijn zomaar wat voorbeelden van dagelijkse vragen die in VraagApp gesteld kunnen worden.
De vragen worden beantwoord door deskundige vrijwilligers. Op elk moment van de dag of nacht.
De succesvolle app is vanaf nu gratis beschikbaar in heel Nederland.
VraagApp neemt stress weg bij vragenstellers en verlicht de druk op (mantel)zorg en begeleiders.
Download de app en stel binnen 5 minuten je eerste vraag.

Google PlayApp Store



Zomervakantie‍

Vanaf donderdag 6 juli tot en met zondag 20 augustus is het kantoor van Fooruit gesloten vanwege de zomervakantie.
Gedurende de vakantie zijn wij bereikbaar op de voicemail of via e-mail.
Indien nodig proberen wij zo spoedig mogelijk te reageren.‍


Tot slot ...

We hopen dat je weer wat hebt gehad aan de informatie in deze nieuwsbrief.
Tot zover de informatie in deze nieuwsbrief.

Heb je zelf iets gezien dat je graag met ons wil delen zodat we het in een volgende nieuwsbrief kunnen opnemen? Laat het ons weten.

 

Telefoon: (0570) 641795

E-mail: welkom@fooruit.nl

Als je onze nieuwsbrieven niet langer wil ontvangen dan kun je je afmelden via deze link.: Afmelden